Новини

Либерализация на енергийните пазари, постигане на енергийна ефективност- водещите теми на обзорния декемврийски брой на списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“
13.12.2019 г.

Декемврийският брой на специализираното списание на Електроенергийния системен оператор „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ среща позициите и коментарите по актуалните теми от сектора. Предизвикателствата и решените проблеми през 2019 година са тема на разговорите с председателя на КЕВР доцент Иван Иванов, с председателя на комисията по енергетика в Народното събрание и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Интервютата и статиите коментират усилията на всички ангажирани институции за обединението на регионалните пазари на електроенергия за постигане на ефективна либерализация на електроенергийния пазар, както и „механизма за капацитети“ като една от дългосрочните мерки за решаване бъдещето на въглищните централи в страната. Завършващият 2019 година декемврийски брой на списанието на ЕСО е с водеща тема „Либерализация на енергийните пазари. Постигане на енергийна ефективност.“ На страниците му намират място и темите за напредъка по стратегическите за региона газови проекти, както и за бъдещето на ядрената енергетика.
Интервютата с енергийния министър Теменужка Петкова, доцент Иван Иванов и Валентин Николов обстойно коментират темите на дневен ред в сектор „Енергетика“ и чертаят приоритетите в работата на институциите през 2020 година.
Мерките за постигане на енергийна ефективност в страната също са тема на част от текстовете в броя на списанието. Любопитство будят статиите за добиване на енергия от сероводорода в черноморските води и за иновативната разработка на сграда с почти нулево енергийно потребление.
Броят завършва с рубриката „АртЕнергия“ и разкошно празнично настроение – отзвук от 44-то издание на престижния Джаз Фестивал в Русе, което беше подкрепено от Електроенергийния системен оператор и събра на една сцена вдъхновяващи и вълнуващи артисти.