Новини

Новият брой на списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ на ЕСО разгръща темата за нисковъглеродната енергетика на Европа
29.09.2020 г.

Септемврийският брой на списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ на ЕСО вече е публикуван. Изданието поставя на фокус мерките за постигане на въглероден неутралитет в страните от Европейския съюз. Как въвеждането на механизъм за капацитет у нас ще гарантира сигурната работа на електроенергийната система и занапред е сред водещите теми на броя.

Разговор с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов търси мястото на ядрената енергетика във въглеродно неутралното бъдеще на стария континент. Броят разгръща и темата за поетапната либерализация на регулирания пазар на електроенергия и очертава ползите за потребителите в експертна среща с Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт.

Детайлно е представен и един от най-важните иновационни проекти на Европейския съюз в областта на интелигентните мрежи – проектът  CROSSBOW. Електроенергийният системен оператор беше отличен с високо международно признание през лятото на тази година от Радара за иновации на Европейската комисия. Наградата „Ключов иноватор“ е присъдена на екипа на дружеството за разработения краткосрочен анализатор на адекватността на електроенергийната система в рамките на международния проект.

Септемврийското издание поставя началото и на нова рубрика – „Експертният капитал на ЕСО“. На прицел в нея с особено внимание ще бъдат специалистите на дружеството, които със своя професионализъм обезпечават сигурното и безаварийно функциониране на електропреносната мрежа. В разговори за личната им мотивация да посветят професионалния си живот на енергетиката рубриката ще ви среща с експертния гръбнак на ЕСО.

Септемврийският брой на списанието „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ завършва с рубриката „Благотворство“, която разказва за издигнатия паметник на Васил Левски в град Русе, чието изграждане ЕСО подкрепи с дарение.

Целия брой може да видите тук: