Новини

Списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ на ЕСО отбелязва втория си рожден ден с избрано съдържание в брой 11
25.06.2021 г.

Отминаха две години от живота на списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ като издание на Електроенергийния системен оператор. Правенето на обективна журналистика на достъпен език по темите от енергийния сектор е предизвикателство, което екипът на списанието на Електроенергийния системен оператор смело посреща.  През отминалите две години на страниците си списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ разгърна критичното и обективно говорене за възможните решения на проблемите в сектора. Със съдържанието си списанието на ЕСО търси успешните отговори на фокусните теми за бъдещето на енергетиката през погледа на специалистите и визионерите. Проектите и дейностите на Електроенергийния системен оператор следват очертаната посока за прогресивна промяна на сектора и постигане на климатичен неутралитет на европейската икономика.

През 2021 година ЕСО успешно финализира изграждането на три от електропроводите, които дружеството реализира в рамките на пет проекта от общ европейски интерес за развитие на трансевропейската електропреносна инфраструктура. За извървения път до днес „От първо лице“ разказва Милена Цолева- ръководител отдел „Управление на проекти“ в ЕСО. Съвместните усилия на БНЕБ и ЕСО се увенчаха с успешното присъединяване на българо-гръцката граница към единния европейски електроенергиен пазар ден напред.  Две избрани статии на Константин Константинов и Никола Габровски от БНЕБ и на Милена Стоянова от ЕСО разказват за ползата от обединението на европейските електроенергийни пазари. Разговорите с изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов и с председателя на „Булатом“ Богомил Манчев търсят мястото на ядрената енергетика за постигане на въглероден неутралитет. Изпълнителният директор на Националната електрическа компания Иван Йончев очертава ролята на водно-електрическите централи за гарантиране стабилната работа на електроенергийната система в условията на нарастващ дял на ВЕИ-мощности.

Брой 11 на списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“, посветен на втората годишнина на изданието на ЕСО, поднася избрани публикации от отминалата година наред с последните новини от сектора.