Новини

Регионалният координатор по сигурността на електропреносните оператори в Югоизточна Европа започна предоставяне на услуги
01.07.2021 г.

Регионалният координатор по сигурността на електропреносните оператори в страните членки на ЕС от Югоизточна Европа- Southeast Electricity Network Coordination Center започна предоставянето на услуги за своите членове, сред които е и Електроенергийният системен оператор.

Регионалният координатор по сигурността на електроенергийните мрежи на страните от Югоизточна Европа е със седалище в град Солун, Гърция.  Електропреносните оператори на България (ЕСО ЕАД), Гърция (IPTO), Италия (Terna) и Румъния (Transelectrica) учредиха дружеството на 22 май 2020 г.  

Регионалният координатор по сигурността на електропреносните оператори в страните членки на ЕС от Югоизточна Европа- Southeast Electricity Network Coordination Center обхваща два региона за изчисление на преносни способности - Гърция-Италия и Югоизточна Европа. Целта на регионалния координатор е да подобри сигурността в работата на електропреносните мрежи на Югоизточна Европа. Услугите, които ще предоставя Регионалният координатор на сигурността ще допринесат за подобряване обмена на информация между електропреносните оператори и гарантиране на доставките на електроенергия. Стартирани са и необходимите дейности за разширяване дейността на Southeast Electricity Network Coordination Center - SELENE CC с трансформацията му в Регионален Координационен Център (RCC) от 1 юли 2022 г.