Новини

Електроенергийният системен оператор с широко участие в Енергиен форум 2021 на НТСЕБ
17.09.2021 г.

Електроенергийният системен оператор се включи активно в тазгодишното издание на Енергийния форум на Научно-техническия съюз на енергетиците в България. В рамките на програмата на форума експертите на ЕСО представиха задълбочени презентации по проектите, реализирани от дружеството в отговор на съвременните предизвикателства пред европейската енергетика. Юбилейният юнски брой на списанието на ЕСО „Енергетика-Електроенергийни ракурси“, посветен на втората годишнина на изданието, също беше представен на Форума и срещна читателския интерес на участниците.

 

 

Професор Бончо Бонев откри Енергиен форум 2021 година с думи за предстоящата трансформация на сектора, която трябва да бъде постигната заедно със запазване на устойчивостта на енергетиката без дефицити и периода на трудна управляемост на системата.

 

 

В рамките на програмата на Енергийния форум Даниел Шангов-експерт в отдел „Управление на проекти“ в ЕСО и Красимир Влъчков –оперативен диспечер в ЦДУ на ЕСО представиха 5G решения за автоматизиране и оптимизиране планирането и експлоатацията на енергийните мрежи и услуги, разработвани в рамките на проекта Smart5Grid, изпълняван от дружеството по европейската програма за научни изследвания и иновации “Хоризонт 2020“.

 

 

Интересът на участниците беше провокиран и от представянето на друг проект, изпълняван от ЕСО в рамките на научната програма „Хоризонт 2020“. Тихомир Гоглев от ТДУ-Юг представи пилотното проучване по проекта SDN MICROSENSE, насочен към подобряване на защита от кибератаки  срещу електроенергийната система.

 

 

Участието на ЕСО в Енергийния форум на НТСЕБ беше дописано и от презентацията на Виктория Поповска – ръководител управление „Електроенергиен пазар“ в дружеството. Тя представи проекта TRINITY, който предлага модерни пазарни технологии за оптимизиране на преносните възможности на регионалните граници.