Новини

Ангелин Цачев: ЕСО има разработени сценарии за развитие на електропреносната мрежа за присъединяване на планираните за изграждане нови ядрени мощности на площадките на АЕЦ „Белене“ и АЕЦ „Козлодуй“
28.03.2023 г.

ЕСО има разработени сценарии за развитие на електропреносната мрежа за присъединяване на планираните за изграждане нови ядрени мощности на площадките на АЕЦ „Белене“ и АЕЦ „Козлодуй“, каза изпълнителният директор на дружеството Ангелин Цачев на конференцията „Развитие на ядрената енергетика в България“, организирана от Българския комитет на Световния енергиен съвет. Той подчерта, че ролята на атомната енергия е безалтернативна за балансираното управление на електроенергийната система при масовото навлизане на нови ВЕИ мощности в процеса на декарбонизация на енергетиката.

ЕСО е предвидило допълнително разширяване на електропреносната мрежа 110 kV в района на АЕЦ „Белене“, което ще повиши сигурността на електрозахранването на цяла Северна България. Електропреносният оператор е планирал и мащабна програма за трансформация на мрежа 220 kV към ниво на напрежение 400 kV, допълни още в изказването си на форума Ангелин Цачев.

Изпълнителният директор на ЕСО изтъкна също, че в отговор на масовото навлизане на нови ВЕИ мощности трябва да се насърчава изграждането на системи за съхранение на енергия, успоредно с развитието на беземисионните генериращи мощности, каквито са АЕЦ.

Ангелин Цачев подчерта ключовото значение на ядрената енергия за осигуряване адекватността на електроенергийната система при намаляване на зависимостта от изкопаеми горива. Той посочи, че атомната енергия заедно с произведената от ВЕИ енергия може да осигурят 8000 часа годишно работа на електролизьори за производство на зелен водород на конкурентна цена.