Новини

ББКЕ отличи с приза „Енергетик на 2023 година“ Валери Ружин -директор пренос на електроенергия в ЕСО
21.06.2023 г.

Министърът на енергетика Румен Радев връчи отличията на наградените от Българската браншова на енергетиците експерти с принос за развитието на отрасъла.

 

 

„Дълбоко професионално признание е да бъда част от семейството на енергетиците“, каза министърът на енергетиката Румен Радев по време на тържествената церемония за връчването на наградите на ББКЕ -  "Енергетик на годината". Енергийният министър подчерта, че огромна част от енергетиците, освен добросъвестни, са и големи професионалисти.

 

 

Призът „Енергетик на годината“ се присъжда традиционно по повод професионалния празник на ангажираните с труда си в енергийния сектор. През 2023 година с отличието е удостоен директорът на дирекция „Пренос на електрическа енергия“ в Електроенергийния системен оператор – инженер Валери Ружин.

 

 

Валери Ружин завършва ТУ-София през 1995 г. със специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане“. Същата година започва и неговият професионален път в енергетиката. Работи в Националната електрическа компания в продължение на 15 години, а от лятото на 2018 година поема ръководството на дирекция „Пренос на електрическа енергия“ в Електроенергийния системен оператор.

 

 

През 2020 година ББКЕ присъди отличието „Енергетик на годината“ на изпълнителния директор на ЕСО инженер Ангелин Цачев. През годините с приза са удостоявани главният инженер на ЕСО инженер Стефан Радев, директорът на Централно диспечерско управление- инженер Димитър Зарчев, директорът на дирекция „Инвестиции“ в ЕСО инженер Радослав Златков и още много експерти на дружеството с принос за развитието на електропреносната система на България.

 

 

Ръководството на ББКЕ, начело с професор Валентин Колев, през 2023 година присъдиха приза „Енергетик на годината“ в още седем секции. Отличени бяха и инж. Мартин Георгиев - изпълнителен директор на Националната електрическа компания, инж. Красимир Каменов - началник отдел "Ядрено гориво" в АЕЦ "Козлодуй", инж. Стоян Динчев - директор "Ремонти" при ТЕЦ "Марица-Изток 2", инж. Иван Яворов - ръководител отдел "Електроснабдяване и електрооборудване" в рудник "Трояново 2" при "Мини Марица-Изток", инж. Христо Христов - член на Управителния съвет на "Електроразпределение Север", инж. Йордан Стоянов - директор развитие на мрежата в "Електроразпределителни мрежи Запад", инж. Явор Николов – инженер проекти в "ЕВН България Топлофикация", инж. Николай Николов - директор на район "София Изток" при "Топлофикация София", инж. Мирослав Панов - директор производство в ЕМУ АД, гр. Търговище и инж. Цветан Райков - изпълнителен директор на КМС ЕАД.

 

 

На церемонията по награждаването на отличените енергетици присъстваха и заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов, почетният председател на ББКЕ – Димитър Шевиков, председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара - Добри Митрев и изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор – инж. Ангелин Цачев.

 

 

Денят на енергетика е професионален празник на всички, обвързали професионалния си път с енергетиката в България. Празнуват близо 39 хиляди енергетици, заетите в 59  предприятия от енергийната индустрия, които прилагат експертизата си в секторите атомна енергетика, електропроизводство, водноелектрически централи, пренос на електроенергия, електроразпределение, производство и разпределение на топлинна енергия, електроизграждане и енергоремонт.

 

 

Министърът на енергетиката Румен Радев приветства отличените експерти и подчерта, че  екипът на Министерството на енергетиката иска да се върне доверието в сектора и едва след това може да се търси доверие от останалите сектори на индустрията.