Новини

Изграждането на европейски енергиен коридор ще допринесе за ефективно оползотворяване на зелената електроенергия между държавите от Югоизточна и Северозападна Европа
28.06.2023 г.

Визията на ЕСО за изграждане на енергиен коридор за споделяне на зелената електроенергия между държавите от Югоизточна Европа и Северозападна Европа представи изпълнителният директор на електропреносния оператор на България Ангелин Цачев в рамките на програмата на 14-то издание на Зеления форум, организиран от списание „Мениджър“.

 

 

Директорът на ЕСО очерта ползите от осъществяването на проекта за допълнителна електропреносна инфраструктура, която ще осигури максимално ефективно оползотворяване на зелената електроенергия, произведена в различните региони на Стария континент. 

 

 

Ангелин Цачев определи реализацията на проекта за европейски енергиен коридор за споделяне на зелената електроенергия като средство за посрещане на децентрализацията при създаването на множество малки производствени мощности, което е предизвикателство не само за електропреносната мрежа в България, но и в цяла Европа. Той изтъкна, че в България интегрирането на новите ВЕИ мощности се случва много по-бързо отколкото в повечето европейски страни. В много от големите европейски държави присъединяването на зелените генериращи мощности става в рамките на около 7 до 10 години, докато в България процесът отнема от 3 до 5 години, подчерта в изказването си изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.
Той оцени положително подготвяната от ЕК реформа на електроенергийния пазар, която ще благоприятства създаването на устойчива среда за инвеститорите в зелени технологии.