Новини

26 студенти успешно завършиха обучението си в рамките на третото издание на лятната стажантска програма на ЕСО
21.09.2023 г.

Успешно завърши третото издание на лятната стажантска програма на Електроенергийния системен оператор, насочена към студентите от висшите учебни заведения с професионални амбиции за реализация в сектора на енергетиката. 26 студенти от университетите в цялата страна имаха възможността да приложат на практика наученото в своите специалности и да придобият нови знания и умения в работна среда. Вече 75 студентите успешно са преминали през практическото обучение в  ЕСО след трите издания на програмата от 2021 година насам.

 

 

 

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев приветства участниците в тазгодишното издание на стажантската програма и връчи свидетелствата им за успешно приключване на практическото обучение. Той ги поздрави за положените усилия и изрази надеждата, че мнозина от тях ще пожелаят да продължат професионалната си реализация именно в електропреносния оператор на България.

 

 

 

 

„Стажантските програми са свързващото звено между наученото в университета и практическото приложение на теоретичната подготовка в реална работна среда“,  подчерта в приветствието си изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев. „ЕСО е изключително динамично развиваща се компания, която работи по множество  иновативни проекти със стремежа да бъде основна градивна част от бъдещето на българската енергетика.“, продължи с мотивиращите си думи към студентите изпълнителният директор на дружеството. 

 

 

Третото издание на стажантската програма на ЕСО събра студенти от университетите в цялата страна - от Техническите университети в София, Пловдив, Варна, Русе, от НБУ и УНСС. Трима от тях избраха да станат част от екипа на Електроенергийния системен оператор и ще продължат да работя в дружеството и занапред. 

 

 

Разговаряме с някои от стажантите на ЕСО през лятото на 2023 година и те споделят за ползите от практическите знания, които са придобили. „За втора поредна година съм част от стажантската програма на ЕСО. Тя е организирана много добре и е наистина полезна за навлизане в реалната работна среда, за надграждане на уменията ни и затвърждава знанията, чрез практика“, сподели Ися Фелетиев, който е студент във филиала в Пловдив на Технически университет - София и това лято трупа опит в сектор „Релейна защита“ и „Телемеханика“ в мрежовия експлоатационен район на ЕСО в град Пловдив.

 

 

Стажантите споделиха удовлетворението си от придобитите практически знания по време на работата си в ЕСО и признателността си към техните ментори за професионалните насоки. Мариана Димитрова, която учи „Автоматика“ в Технически университет - София, преминава практическото си обучение в Централното диспечерско управление на ЕСО и признава, че истински желае да стане част от екипа на компанията. „Менторът ни възлагаше разнообразни задачи, които засилиха интереса ми към електроенергетиката. Посетихме няколко подстанции на ЕСО. Определено съм амбицирана за кариерна реализация в сферата на енергетиката и по-специално в ЕСО“, споделя Мариана Димитрова.

 

 

 

Стажантите на ЕСО направиха колажи с мотивиращи послания защо електропреносният оператор на България заслужава да бъде избран за професионална реализация. „Стажът в ЕСО за мен е голяма възможност да науча повече за професията. През лятото на 2023 година работих в отдел Eлектропроводи. Хареса ми и бих се радвал на възможността да стана част от такъв прекрасен екип.“, разказва Иван Иванов, студент в пловдивския филиал на Технически университет - София.

 

 

 „Желая професионалната ми реализация да е в енергийния сектор. По време на практическото ми обучение в ЕСО научих много от сферата на финансите. С удоволствие бих препоръчала стажа на колеги, тъй като е много полезен.“, признава Ирина Капизийна, която е студент в специалност „Икономика на транспорта и енергетиката“ в УНСС и през лятото на тази година трупа умения в реална работна среда в отдел „Корпоративни финанси“ на ЕСО.

 

 

 

Стажантската програма на Електроенергийния системен оператор е част от амбициозната програма на дружеството „Училище за енергетици“, целяща да допринесе за създаването на квалифицирани кадри за електроенергийния сектор.

 

 

С програмата си „Училище за енергетици“ Електроенергийният системен оператор се стреми да подкрепим професионалното образование, за да останат младите хора в България. Част от нея е и дуалното обучение на възпитаниците на професионалните средни училища. По програмата е осъществено сътрудничество с училища в десет града в страната. През учебната 2023/2024 година 45 средношколци от професионалните училища и гимназии в София и областта, в Пловдив, Ямбол, Горна Оряховица, Разград, Хасково, Плевен и Димитровград ще се обучават в реална работна среда в обектите на Електроенергийния системен оператор.