Новини

Ревизираните планове за бъдещeто на българската енергетика е темата на новия брой на списание „Енергетика - Електроенергийни ракурси“
10.10.2023 г.

След едно бурно и изпълнено с ревизии на закони и планове лято октомврийският брой на списанието на ЕСО „Енергетика - Електроенергийни ракурси“ дава думата на специалистите и техните коментари за бъдещето на българската енергетика.

 

Броят започва с разговор с председателя на УС на Института за енергиен мениджмънт разговор Славчо Нейков, който вижда корена на проблемите в липсата на дългосрочна визия за развитие на енергийния сектор, каквато трябва да залегне в нова енергийна стратегия на страната.

 

В интервю с икономиста Калоян Стайков обсъждаме ревизираните териториални планове за справедлив преход на въглищните региони у нас, които никак не изглеждат справедливи за непреклонно протестиращите енергетици, блокирали с недоволството си пътища и магистрали. 

 

За ядрената енергетика като стратегическа за бъдещето на Европа и България говори евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова. Тя коментира в детайли и европейския акт за промишленост с нулеви нетни емисии. 

 

Отново даваме думата на д-р Теодора Пенева от Института за икономически изследвания при БАН за оценка на залегналите във вече приетия Закон за енергетиката средства за защита на енергийно бедните и уязвими потребители при излизането им на свободния пазар на електроенергия от началото на 2026 година. 

 

Не подминаваме и темата за необходимите инициативи за постигане на енергийна ефективност при домакинствата и питаме за актуалната ситуация изпълнителния директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев.

 

В рубриката „Експертният капитал на ЕСО“ срещата е с две дами- експерти в дирекция Финанси и бюджет на дружеството. Те споделят, че Електроенергийният системен оператор е сред най-престижните компании в България и е уникален шанс за професионална реализация. Доказва го и успешният финал на обучението на 26 студенти, участвали в третото издание на лятната стажантска програма на ЕСО. Срещата с бъдещите енергийни специалисти е в рубриката  „С поглед в бъдещето“.