Новини

Служителите на ЕСО в Добрич възстановиха паметник на загиналите в Балканските и двете световни войни
19.10.2023 г.

В дни на размирици и сблъсъци по света служителите на ЕСО в Добрич обединиха патриотични сили за възстановяване на паметник на загиналите в Балканските и двете световни войни. 

 

 

Монументът в добричкото село Александрия в Община Крушари, увековечил подвига на героите, дали живота си за отечеството, е построен през 1946 година по проект на архитект Велислав Ханджиев. Близо 80-годишният му живот оставя своя отпечатък и през последните години паметникът остава занемарен и недостъпен. Това мотивира патриотичната инициатива на екипа на ЕСО в град Добрич да се погрижи за възстановяване на неговия първоначален облик и за облагородяване на пространството около монумента.

 

 

Родолюбивият подтик на служителите на мрежовия експлоатационен подрайон на ЕСО в град Добрич и усърдният им труд разкриха величието на паметника и откриха за признателните поколения надписът „Българийо, за тебе те умряха, една бе ти, достойна зарад тях“.

 

 

Паметта е признанието на съвременниците към подвига на жертвалите се за родината и тя трябва да бъде съхранявана, за да разказва уроците на историята на следващите поколения.

 

 

Възстановяването на паметника на загиналите в Балканските и двете световни войни в добричкото село Александрия добави още една инициатива в изпълнение на политиката на ЕСО за корпоративна социална отговорност за доброволчество и подкрепа на благотворителни каузи от служителите на Електроенергийния системен оператор.