Новини

2000 MW нови ПАВЕЦ са необходими за балансираното управление на ЕЕС, каза Ангелин Цачев на кръгла маса, организирана от АИКБ
20.11.2023 г.

„През следващите години трябва да влязат в експлоатация над 2000 MW нови ПАВЕЦ, за да се осигури балансираното управление на електроенергийната система в условията на растящ дял на инсталираните ВЕИ мощности.“ Това изтъкна изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев на кръглата маса „Иновации при съхранението на енергия - ключ към устойчив енергиен преход“, организирана от АИКБ и ТУ - София. 

 

 

Той съобщи, че за последните 2 години и половина са подписани предварителни и окончателни договори за изграждане на 15 000 MW нови ВЕИ мощности.
Фотоволтаичните централи вече достигат 18% от инсталираните мощности в страната, подчерта още в изказването си Ангелин Цачев и допълни, че до края на годината се очаква производството от ВЕИ да достигне 10% от общото производство на електроенергия в България. През 2024 година се очаква към електроенергийната система на страната да бъдат присъединени още 2000 MW нови ВЕИ мощности, каза още на форума изпълнителният директор на ЕСО.

 

 

„Това налага в спешен порядък да се мисли за изграждане на маневрени мощности и системи за съхранение на енергия“, изтъкна в изказването си изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.