Новини

Ръстът на инсталираните нови ВЕИ мощности налага спешна реализация на проекти за изграждане на системи за съхранение на енергия
21.11.2023 г.

През последната година и половина са въведени в експлоатация нови ВЕИ централи с обща инсталирана мощност от 1800 MW. Инсталираните соларните централи вече достигат мощност от 3000 MW. Това обобщи изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев на кръгла маса, организирана от Института за енергиен мениджмънт, на тема: „Електроенергийни мрежи и мрежови услуги – предизвикателства пред енергийния преход и пазарната либерализация“. До края на 2023 година инсталираните в електроенергийната система ВЕИ мощности ще достигнат 3200 MW, съобщи още по време на дискусията Ангелин Цачев.

 

 

Ръстът на инсталираните нови ВЕИ мощности налага необходимостта от спешна реализация на проекти за изграждане на системи за съхранение на енергия, подчерта в изказването си по време на дискусията изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев. Той обърна внимание, че през пролетта на следващата година, когато потреблението обичайно не е високо, може да се наложи ограничаване на работа на производствените мощности. За предотвратяването на подобен сценарий в спешен порядък трябва да се пристъпи към изграждане на маневрени мощности – ПАВЕЦ и системи за съхранение на енергия, както и на коридори за споделяне на зелената електроенергия в страните от региона.

 

 

Изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев апелира Комисията за енергийно и водно регулиране да предприеме стъпки по лицензиране на ВЕИ-производители за предоставяне на услуги за регулиране на системата при излишък на електроенергия, за да се осигури нейното устойчиво управление.