Новини

ЕСО с подкрепа на средношколското състезание "Енергетиката и ние 2024" на ТУ - Варна
27.03.2024 г.

ЕСО подкрепи 8-то издание на националното средношколско състезание "Енергетиката и ние 2024" на тема: „Технология за устойчив енергиен преход“, което се проведе в Техническия университет в град Варна. 
Електроенергийният системен оператор участва в наградния фонд на надпреварата с мотивацията да поощри талантите на подрастващите с изявен интерес в областта на енергетиката. 85 ученици – финалисти,  31 учители - ръководители на екипи от 21 училища от 16 града в страната се включиха в тазгодишната надпревара, организирана от университета, Община Варна и Регионалното управление на образованието в морския град. Учениците от IX до ХII клас, успешно преминали първия етап от състезанието, изложиха своите разработки на еко-селища, домашни ветрогенератори и топлоелектроцентрали, електрически автомобили, плаваща атомна централа, енергонезависими сгради.
Директорът на дирекция „Пренос на електроенергия“ в ЕСО Валери Ружин участва в журито, което оценява работата на претендентите, състезаващи се в 5 секции. Той връчи  и наградите на победителите в секция Макети. Оценяващата комисия класира на трето място разработката на тема „Маломощен вятърен генератор с вертикална ос“ на учениците Марк Михов и Рами Сайф от 11 клас в ПГЕТ "Г. С. Раковски" в град Стара Загора.

На второ място беше класирана разработката „Фотоволтаична система със следящ и защитен механизъм“ на Мартин Горанов и Даниел Дишков в 9 клас в Професионална гимназия по механоелектротехника в град Плевен, а призът отиде при Николай Шишков, ученик от 12 клас в ПГИТМТ в град Панагюрище за неговия макет „Съвместна работа на фотоволтаик и ветрогенератор“.

Подкрепата, оказана от Електроенергийния системен оператор за провеждането на средношколското състезание, срещна на свой ред признателността на ръководството на Техническия университет в град Варна. Ректорът на университета проф. Драгомир Пламенов и деканът на Електротехническия факултет инж. Юлиан Рангелов заявиха своята благодарност до изпълнителния директор на ЕСО Ангелин Цачев за активното участие на компанията в провеждането на средношколското състезание „Енергетиката и ние 2024“.

„Уверени сме , че и в бъдеще ще продължим за надграждаме партньорските ни взаимоотношения, за да създадем благоприятна среда за ученици, студенти и преподаватели, в която да се изграждат бъдещите високо квалифицирани кадри и пълноценни личности“, завършва поздравителният адрес до Електроенергийния системен оператор.