Новини

Калоян Бурванов от „ЕСО проект“ е носителят на приза „Енергетик на годината“ на Българската браншова камара на енергетиците
20.06.2024 г.

Калоян Бурванов от „ЕСО проект“ е удостоен с престижното отличие „Енергетик на 2024 година“, присъждано от Българската браншова камара на енергетиците по повод професионалния празник на ангажираните в енергийния сектор на България. На тържествена церемония председателят на камарата - професор Валентин Колев връчи отличията на наградените. 

Наградите „Енергетик на годината“ се присъждат ежегодно на изявени специалисти в сферата на енергетиката, с доказан принос към развитието на отрасъла. Всяка година ръководството на ББКЕ удостоява със званието „Енергетик на годината“ утвърдени имена от секторите на атомната енергетика, електропроизводството, преноса на електроенергия, електроразпределението, електроизграждането и енергоремонта.

Носителят на отличието в категорията „Пренос на електрическа енергия“ през 2024 година е ръководителят на „ЕСО проект“ - инженер Калоян Бурванов. Той е със солиден опит в областта на проектирането на обекти и съоръжения в електроенергетиката, както и на оптични връзки и системи за автоматичен контрол. Присъединява се към екипа на ЕСО през 2018 г. като инженер в управление „Проектиране“, от 2021 година става част от „ЕСО Инженеринг“. С експертизата си инженер Бурванов допринася съществено в проектирането на ключови електропроводи и подстанции, част от инфраструктурата на електропреносната система на България, стопанисвана от Електроенергийния системен оператор. От началото на 2023 година Калоян Бурванов е назначен за управител на „ЕСО проект“. 

През годините ББКЕ е присъждал отличието „Енергетик на годината“ на редица доказани специалисти от Електроенергийния системен оператор в знак на признание за приноса им в развитието на електроенергийната система на България. Сред тях са изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев, главният инженер на компанията - Стефан Радев, директорът на Централно диспечерско управление- Димитър Зарчев. Миналогодишният носител на званието е директорът на дирекция „Пренос на електрическа енергия“ в ЕСО – инженер Валери Ружин.

Годишните награди на Българската браншова камара на енергетиците се връчват по повод  професионалния празник на служителите в сектора. Денят на енергетика се чества всяка година в предпоследната неделя на месец юни. Отличията са признание за труда, усилията и успехите в работата на изявени експерти, благодарение на които българската енергетика успешно бележи напредък.